fredag den 31. maj 2013

Biotop 4

Aktiviteter planlagt ud fra forskellige vinkler


Efter seminarieindkald i maj lavede vi en brainstorm med aktiviteter man kunne lave ud fra "skovens træer". Jeg gik derefter hjem og lavede et mindmap ud fra de aktiviteter vi var kommet på, og sorterede dem efter vinkler:

Mindmap

Jeg har derefter kigget på det og taget afsæt i det til min Biotop 4 opgave. 

Musisk - Æstetisk: Jeg vil lave billeder med blade jeg har finder på min biotop. Jeg vil afprøve forskellige teknikker: Tryk, collage, lave dekoration en blomsterbuket af vilde blomster og planter

Legende, motorisk/sundhedsmæssigt: Vendespil til at lære om træer og planter, motion i naturen, Naturvidenskabeligt-forrådnelse

Jeg har valgt disse aktiviteter da det er mit interesseområde, det er let at gå til, det passer til min målgruppe (3-6 årige). 

Biotop 3

Jeg vil undersøge min biotop for dyr og planter

Og lave aktivteter ud fra det jeg finder

Refleksioner over forskellige aktiviteter:

1. Sætte en kartoffelfælde og se hvilke dyr der går i den.

Der er mange småkravl i naturen vi ikke ser når vi går en tur. Med denne aktivitet fokuseres der på, hvordan vi kan få øje på de små dyr og hvordan de lever. At bygge en fælde giver mulighed for en snak om småkravl og hvor de lever, hvorfor vil denne fælde evt. virke? Hvor er det bedst at sætte fælden? Dette kan være et eksperiment, vi laver 3 fælder og sætter op forskellige steder, og snakker om hvor børnene tror der kommer flest dyr? Eller hvilke dyr der kommer i hvilke fælder? 
Når der er dyr i fælden vil det være muligt at iagttage dem og snakke om de forskellige dyr. Dette vil give et kendskab til insekter og mulighed for at uddybe kendskabet til dem, ved at læse om dem når man kommer hjem. 
Det kan også give grobund til at lave en tegne øvelse. Dette vil give mulighed for fordybelse og iagttagelse 

2. Gå en tur på biotopen og finde spændende dyr og planter (evt. med et kamera) 

At gå med et kamera og tage billeder, er en ny måde at se omgivelserne på. Det tvinger en til at vælge et fokus, og tænke over hvorfor tager jeg det billede? 
Derudover vil man kunne bestemme planterne og dyrene når man kommer hjem.
Man kan holde ne udstilling hvor man udstiller billederne fra turen, evt. vælger man et tema inden "dyrene i skoven" eller "planter" eller lignende. 

Man kunne også gøre dette uden kamera - og skabe et billede af de planter eller ting man har fundet. Man kan tørre bladene og bagefter bruge dem i en collage. Dette giver mulighed for at se naturen på en anden måde. 

3. Fjer

På mine ture på min biotop har jeg fundet mange fjer. Jeg er meget fascineret af fjerene, og kan huske at jeg har været det siden jeg var lille. 

- Bestemmelse af fuglen ud fra fjeren (bøger, dette har jeg gjort i min biotop 2 opgave) 
- Natur Eksperimenter med fjer - udsætte dem for vand, hvordan falder de? Osv. 
- skrive/tegne med dem (blæk)
- Indianer hovedbeklædning (dette lavede jeg i min 1.praktik, børnene var vilde med det, men det var kunstige fjer vi lavede det af, det kunne være fedt at lave det med fjer man har fundet i naturen)
- smykker (øreringe med fjer i) 




onsdag den 29. maj 2013

Det gror og gror!

Lige en kort opdate på planteopgaven:

Det gror:)


 Tomatplanten vokser fint opad.

Det er tydeligt at se at den tomatplante jeg har plantet ud i den største potte også er den der vokser mest.  Dette giver også god mening, fordi rødderne skal have plads og den får mere næring, pga. den har mere jord. 

Da jeg først droppede at få noget ud af den squash jeg plantede til at starte med - købte jeg squash frø o supermarkedet og såede dem på samme måde som jeg gjorde med tomaten. Dette gav resultet og de vokser og vokser! De skal snart plantes om, ligesom tomatplanterne, så de kan få mere plads og næring. 

 Mine fine squash planter!

De mange tomatplanter i en lille potte!

De mange tomatplanter jeg ikke har plantet ud levet stadig. De er dog begyndt at blive lidt gule i bladene, så jeg er spændt på om de bare går til pga. pladsmangel. 

Spinaten er ikke kommet op - desværre. Men gulerødder og kartofler vokser videre! 

Hæklet bamse

Jeg har valgt at lave en lille kat. 

Jeg har fundet opskriften på katten inde på www.garnstudio.com - det er den hjemmeside jeg som regel bruger til at finde hækle og strikke opskrifter, det er gratis og nemt at printe. 
Dette er den oprindelige fra www.garnstudio.com/taget med min iphone

Jeg har fundet garnrester - så den er blevet grå og hvid, i stedet for sort. 
Jeg startede med hovedet - og der står man skal lave den med hæklenål 4 og 3,5, men det syntes jeg blev for voldsomt til det garn jeg havde - så har hæklet hele arbejdet med hæklenål nr. 2,5 i stedet. 

 Starten på hovedet.

Da jeg havde hæklet hovedet som der stod i opskriften - fyldte jeg det ud med vat. Jeg fandt noget blade vat, men man kan sagtens bruge almindelig vat også.  

 Hovedet der venter på at blive stoppet ud med vat!
 Det udstoppede runde katte hoved.

Kroppen, arme og ben hækles på samme måde som hovedet, dog i mindre eller større udgave. Fulgte opskriften. 
Derefter syede jeg det sammen, ved at kigge på billedet. 
Jeg hæklede halen tyndere end opskriften, fordi jeg synes at den i opskriften bare lignede et ben mere, og synes det så tåbeligt ud. Jeg hæklede derfor helen som en arm i stedet, bare længere. Jeg stoppede ikke halen ud med vat, så den kan bøjes og formes bedre end resten af dukken, som pga. vattet blive mere hårdt. 
 Så hæklede jeg to små lyserøde ører og syede fast. Og derfefter en rund plet (som på billedet)

 Katten uden hale!
Katten med hale! 

Jeg er nu færdig med hæklearbejdet - og skal igang med at brodere øjne og mund. Jeg ved endnu ikke om jeg ønsker samme ansigtsudtryk som den fra garnstudio, ville gerne have en lidt "sødere" kat - så det må jeg se om jeg kan brodere mig frem til! 

Tekstikopgave

Mit kendskab til tekstilteknikker: 

Jeg er en forholdsvis ny-begyndt strikker og hækler - begyndte sådan seriøst med det for 3-4 år siden, og har nogenlunde styr på grundprincipperne. Jeg begyndte at strikke da jeg gik i 4.klasse-5.klasse, men dengang blev det til en mere eller mindre vellykket hue, og lange mystiske strikke arbejder med ret på hver pind, som langsomt udvidede sig jo længere jeg kom. Jeg har stadig ikke fundet ud af hvordan det lykkes mig at skabe flere masker, men mangel på koncentration og teknik er nok svaret. Jeg lagde derfor håndarbejdet på hylden, men tog det så op igen her for nogle år siden. Dette gjorde jeg i forbindelse med en depression - og det at strikke har virkelig hjulpet mig igennem mange svære tider. Det lyder måske dumt, men at strikke er for mig terapi, fordi jeg kan slippe tankerne og koncentrere mig omkring hver maske. Desuden er det at fremstille noget fra bunden en fantastisk oplevelse - medmindre arbejdet driller:P

Jeg har indtil videre strikket nogle bluser, tørklæder, hjemmesko og den slags. Jeg får hjælp af min mor som strikkker og min Bedstemor - så vi har i weekenderne sådan en lille strikkeklub. Det er meget hyggeligt - selvom min man driller mig med at jeg er "gammel" pga. strikningen - han ved bare ikke at strikning er IN:)

Hækling har jeg også påbegyndt. Jeg kan det mest grundlæggende, men har endnu ikke lavet større arbejder i hækling. Det er blevet til en vest, tørklæde og diverse julepynt. Min mor kan hækle en lille smule og det er hende der har lært mig det - men hun kan ikke meget mere end mig nu, og jeg tyr der for til nettet eller bøgerne når jeg vil prøve noget nyt.

Jeg kan også sy, og da jeg var yngre syede jeg bluser og bukser. Det er jeg dog gået væk fra, fordi jeg synes det er dyrt, og fordi jeg ikke synes jeg var vildt god til det. Har dog altid godt kunne tænke mig at komme på sykursus og lære teknikkerne, så jeg ikke bare syr som det passer mig.

Derudover har jeg i skolen prøvet følgende:

  • Knytning (armbånd, nøgleringe) 
  • Broderi (korssting - min bedstemor har en lille blomst jeg har broderet) 
  • Vævning (vævede et par grydelappe i 3.klasse) 

Tekstileteknikker - opgaven: 

Jeg har valgt i denne opgave at ligge vægt på 3 teknikker. 


Jeg har derfor valgt:

  1. hækle en lille bamse
  2. strikke et lille sjal (til min prinsesse dukke (dukkeopgaven)) 
  3. brodere - i første omgang brodere ansigtet til den hæklede dukke, men vil gerne lære at brodere andet end korssting. Har derfor lånt "politikken bog om broderi" og skal se om jeg kan få noget ud af det. Jeg er ikke sikker, da jeg lærer bedst ved at få det vist, og kender desværre ingen i min omgangskreds der brodere. 




lørdag den 25. maj 2013

Opdate på planteopgave

Der sker rigtigt meget med det jeg har sået sidst i april. Her ca. en måned efter er det hele vokset op. Jeg har dog været uheldig med dele af projektet.

Den squash jeg såede på to måder fra en helt almindelig spiselig squash er ikke blevet til noget. Den har haft samme vækstbetingelser som tomaten, men der er ikke sket noget. Jeg har derfor droppet dem, og har i stedet her den 18. maj sået squash fra frø (købt i supermarkedet) og disse er efter en uges tid nu dukket op af jorden. Jeg gætter på at den squash jeg såede en skive af ikke har været moden nok, da jeg ikke på skiven kunne se tydelige frø. Det kan også være at man skal modne frugten og tage frøene ud, tørre frøene og så plante dem - er der nogen derude der har erfaring med dette?

Sådan ser mine squash ud efter en uge - de er kommet op og har "skallen" på "hovedet".

Men tomat skriven jeg plantede og frøene fra 2 skiver tomat er vokset meget, og jeg har den 18. maj delt dem. Altså taget de små finde tomatplanter og plantet ud i større beholdere. Jeg har taget 3 styk fra den plantede skive tomat - og har valgt at lade den anden stå uberørt. Jeg ønsker at se om man kan bruge tomatplanterne som en form for stueplante/dekoration eller om den vil rådne/dø ud når de enkelte planter bliver så store at de ikke får nok næring i den lille beholder. Jeg synes nemlig at den ser så dekorativ ud - og jeg synes det vil være interessant at finde ud af om man ved at indlade udplantning vil kunne bibeholde den lille finde tomatplante eller om den blot vil vokse og vokse og til sidst visne/rådne pga. pladsmangel og mangel på næring.

 Her er min fine "stueplante" med alle de mange små tomatplanter der er vokset op efter jeg såede frøene fra to tomatskiver. Jeg synes den er så fin grøn, at jeg vil forsøge at se om jeg kan bibeholde den sådan. (Desuden har jeg rigeligt med tomatplanter, så alternativet var at smide det hele ud!)

En fin lille tomatplante. Den har nu fået rigeligt plads og håber den kan vokse op så den engang kan give nye små tomater:) 

Gulerødder og kartofler vokser på livet løs. Jeg har "hyppet" kartoflerne. Altså givet dem løbende mere jord, så de har størst mulighed for at producere flere kartofler. Udover det har jeg blot vandet dem med almindeligt regnvand, som jeg har opsamlet i en stor balje (det skulle være mere nærende plus man sparer på vandregningen, og det er godt for miljøet at spare på vandet!)
Jeg har nu også fjernet plastikken fra alle planter - da det er meget varmt i vejret nu, og derfor ikke nødvendigt med "drivhus" for de planter jeg har sået. Jeg har valgt at beholde tomatplanterne indendøre, da de ikke er så hårdføre som gulerødder og kartoflerne er. 

 Gulerødderne spirer fint! Jeg kan endda begynde at se at toppen ligner en lille gulerodstop og ikke bare noget grønt græs:) 

 Kartoflerne er dem der vokser hurtigst! De er nu meget høje, og jeg er meget fristet til at grave lidt for at se om der virkelig er kartofler nede under de meget finde grønne planter. Men jeg har holdt mig fra det, da de ikke er høje nok endnu. De tiltrækker nysgerrige blikke fra det meste af min familie - og jeg glæder mig til at der kan "høstes" kartofler og vi kan sige de er kommet ude fra vasketøjskurven fra min Bedstemors terrasse :P

Der er noget der er gået galt med spinaten. Den vil ikke rigtig blive til noget. Jeg tror den har taget skade af "drivhuset" fordi plastikken er blevet våd og tung og har mast de små skrøbelige planter. De er derfor visnet, og der er kun 2 eller 3 finde skud spinat. Jeg tror jeg skulle have plantet det og sat det indendøre og så først sat det ud når det var vokset lidt op, og ikke havde brug for "drivhus" varmen. 

Det går stærkt fremad - jeg tror ikke jeg kan lave noget mad af det jeg har sået til den 15.juni - men engang længere henne er jeg sikker på jeg kan høste noget! Synes nu der er noget fantastisk ved at se noget sådan komme op af jorden og blive til en plante man så kan spise senere hen igen. 

Min kusine på 7 år var også meget fascineret af at det var en tomatskive jeg havde plantet, og at den blev til en tomatplante - så glæder mig til at vise hende at den engang (forhåbentlig) kommer til at give tomater som vi kan spise. Derudover har både min kusine (7år) og min fætter (3 år) været meget interesseret i det jeg har sået og det der er vokset op - og de ville meget gerne vande planterne hele tiden. Jeg tror derfor at det er noget man ville kunne få meget ud af at bruge en en børnehave eller SFO også - da børn og barnelige sjæle (undertegnede) vil få meget ud af denne proces.


lørdag den 11. maj 2013

Planterne efter 10-15 dage!

Plantning: 


Jeg såede tomat og squash den 29. April - og den 7 dage senere var der kommet små tomatplanter op. Jeg såede både en skive tomat og såede frøene fra flere skiver i en anden beholder. De spirede begge på samme tid, men der kommer mange planter om der hvor jeg såede frøene i stedet for skiven. 



Sådan så det ud inden de blev dækket med et lille lag jord. 





Jeg stillede det plantede ved vinduet hvor der var fuld sol, så de kunne får så meget varme som muligt. Dette kræver at man skal huske at vande dem ofte, så de ikke tørrer ud. 



                        Efter en lille uge begyndte det at spire! Men squash planterne er ikke begyndt. Jeg tror måske jeg har plantet dem forkert, eller at frøene ikke har været gode i den squash jeg plantede.

                            

Tomaterne spirer! Efter en uge, jeg var helt forundret - jeg troede det ville tage længere tid. 


 Sidste udvikling ved tomaterne. Nu pipler det op med små grønne planter! 10-15 dage og så ser det sådan ud:) 

Det var spiringsprojektet - jeg har også plantet kartofler, spinat og gulerødder i store kasserede spande på min Bedstemors terresse. Jeg har pakket dem ind i plastik for at de kunne få mere varme (drivhus). Jeg plantede disse den 1. maj og og den 9. maj var de begyndt at spire. 

 Kartoffelplante på vej op!

 Spinaten spire!

Og man kan ane en lille gulerodstop!


Og sådan ser det ud på terressen! Jeg har boret huller i beholderne så vandet kan løbe fra eller har jeg ikke lavet andet ved det end at putte jord og frø i og vandet det! Jeg er spændt på hvor mange gulerødder det kan give, da pladsen er trang - det samme med kartoflerne. Jeg tror spinaten vil give et fint udbytte - men mere plads = mere udbytte. 




Dukken er færdig!

Så fik jeg endelig dukke færdig. Jeg tænker jeg vil hækle et lille fint sjal til hende, i forbindelse med "tekstilteknikker" i denne måned. Hun er blevet lidt mere markant og hård i ansigtet end jeg havde tiltænkt, men synes alt i alt at hun er blevet okay! 

torsdag den 9. maj 2013

Noget helt nyt ... !

Lige lidt "for sjov"


Jeg var ude at gå og fandt dette "træ" - jeg vidste ikke at vi havde banantræer i DK;P

Et Dansk Banan-træ


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det er utroligt hvad man kan lave i dag - hjerteformede tomater ... Ja ja, hvad bliver det næste - firkantede?


tirsdag den 7. maj 2013

Biotop 2, 2.del

Dyr på min Biotop

Jeg har ikke fundet 5 insekter eller lignende dyr - der er meget dødt på min biotop og jeg har kigget i åen, men den vrimler ikke med ret meget liv lige for tiden. Det har simpelthen været for koldt langt ind i april, og det er først nu solen rigtigt stråler og vejret har skiftet.

Jeg håber jeg kan finde nogle flere dyr til sommer, når vejret bliver varmere, men det skal da ikke stoppe mig i at lave denne opgave. Jeg har derfor valgt at undersøge min Biotop for andre former dyreliv og det er det som jeg så vil bruge i denne besvarelse i stedet for.


1

Dyrespor:




På min tur rundt på min biotop fandt jeg disse 2 dyrespor. Det er svært at se hvad det er for et dyr, og jeg gad godt lave et gipsaftryk af det i stedet, men har ikke den slags hjemme hos mig, så det var ikke en mulighed. Jeg måtte derfor nøjes med et billede - Da jeg stod ved aftrykket var det første indtryk at det var et dådyr - og kigger man på http://www.foto350d.dk/dodyr/galleri.htm af et dådyr aftryk, synes jeg der er stor sammenlignelighed med billed 2 og og dådyrtrykket i linket. Jeg tror derfor at der har gået et dådyr her forbi - det er heller ikke usandsynligt, da der både er mark skov og eng område på biotopen.

Fugle: 

Jeg fandt en del fuglefjer på min tur rundt på biotopen og i området omkring. Jeg har derfor lånt en bog "fuglefjer af Einhard Bezzel" på biblioteket. Jeg har prøvet at fastslå hvilke fugle, fjererne hører til og give et indtryk af hvilke fugle der er omkring min biotop. På turen så jeg svaler der fløj omkring og duer.

2

Fasan:

Jeg fandt en bunke fasanfjer. De er meget karakteristiske og flotte. Jeg hørte også fasanen. På denne hjemmeside kan man høre hvordan det lød: http://www.fugledatabase.dk/Sonalyd/Fasan.mp3

3

Vibe:


Jeg fandt også disse vibe fjer. 

4

Strandskade:



Disse fjer syntes jeg var rigtig svære at finde ud af - men efter at have kigget i bogen kan jeg kun se at de ligner fjer fra en strandskade. Det gav ingen mening da de lever ved stranden ved Vadehavet, og jeg fandt dem på min biotop midt inde i landet ved en å. Min mor har dog set strandskader flyve omkring i omegnen så jeg går ud fra at fjerne er fra denne fugl, men at de har fløjet igennem området og ikke høre til. Det er en meget karakterisktisk fugl, derfor var min mor sikker på at det var 2 styk standskade hun havde set. 

Hvis der er nogen der har et andet bud på hvilken fugl der ejer fjerene så skriv endelig en kommentar:)!

Dette er en strandskade. Den har et meget specielt langt rødt næb, som den kan åbne muslinger med. 

5

Mus:


Jeg fandt flere huller (små) rundt omkring og afgnavede kogler. dette tyder på mus. 


Udover de overstående 5 dyr - så jeg også en del planter. 



 Dunhammer - en meget underlig blød plante. 

 Ager - Padderok


mandag den 6. maj 2013

Biotop 1

At finde en Biotop


Jeg har valgt at min biotop skal være nær en å, nemlig Holsted å. Min biotop ligger 3km væk fra hvor jeg bor, men der er ikke noget naturområde nærmere min bopæl - så må op på cyklen.

Skitsen: 


Jeg har ikke tegnet de 4 verdenshjørner ind, fordi jeg ikke fik styr på det da jeg var dernede - og så fordi jeg blev helt i tvivl, da jeg tegnede, om jeg skulle tegne den så verdenshjørnet NORD var i toppen, og det tror jeg ikke jeg fik gjort. Så der kommer måske en skitse med en opdatering, når jeg har besøgt biotopen igen og får styr på det med nord, syd, øst og vest. 

En Oplevelse: 

Jeg gik rundt på min biotop sammen med min mor - jeg syntes det var rigtig hyggeligt at være to om det, og jeg fandt det rart at kunne spørge min mor til råds undervejs (hun har lidt bedre styr på planter og dyr end jeg har). 
Jeg fandt ud af, på turen, at jeg egentlig er nysgerrig og gerne vil vide mere. Det undrede mig at jeg stadig besidder denne nysgerrighed for naturen og for planterne, da jeg ofte synes at insekter og den slags er ulækre og navne på planter og træer altid har forekommet umådelig kedeligt for mig.  Det var derfor en ny oplevelse af gå rundt ved et velkendt naturområde, og se på naturen med andre øjne, altså med nysgerrighed, i stedet for den normale "teenage, hvad skal jeg bruge det til attitude" som jeg har haft de andre gange jeg har besøgt Holsted å. Jeg kan godt lide naturen, og synes det er afslappende og æstetisk smukt at gå rundt i den, men jeg har aldrig haft øje for læringen bag, da den bare ikke fangede mig. Det følte jeg den gjorde på denne tur, fordi jeg var tvunget til at se på naturen med "læringsøjne" og det gik op for mig hvor lidt jeg vidste - og hvor meget mere jeg kunne få ud af en tur, hvis jeg vidste lidt om dyrene og planterne i området. 

Næste periode: 

Jeg vil i næste periode arbejde med at tage billeder af mit område, og har en intention om at tage et billede det samme sted hver uge, så man kan se udviklingen over tid. Derudover håber jeg at der dukker flere dyr op nu da vejret er blevet varmere og at jeg kan bestemme flere træer, nu hvor de springer ud og jeg kan kigge på bladene. 


Min Biotop